‘OM moet eigen onderzoek doen in adoptiezaken’

door Jolande van der Graaf
Telegraaf, 28 mei 2007

AMSTERDAM – Het openbaar ministerie dient een diepgravend onderzoek te openen naar mogelijke strafbare praktijken door adoptiebureau Meiling en naar de rol van justitieambtenaren in het schandaal rond de Indiase kinderen. Dat zeggen strafrechtdeskundigen die de zaak op verzoek van De Telegraaf hebben bestudeerd.

Minister Hirsch Ballin (Justitie) laat zijn departement momenteel al uitzoeken hoe het drama verliep rond een jongetje dat bij zijn Indiase moeder werd weggeroofd en zeven jaar geleden naar ons land werd geadopteerd. Maar volgens de Indiase overheid zijn er ruim vijftig illegale adopties naar Nederland geweest. “De aard en omvang van deze zaak rechtvaardigt dan ook dat het openbaar ministerie eigen naspeuringen gaat verrichten”, zegt advocaat en hoogleraar internationaal strafrecht mr. Geert-Jan Knoops. “Dat kan met een oriënterend vooronderzoek. Het OM kan daarin nagaan of bestuursleden van adoptiebureau Meiling tot verdachte zijn te bestempelen.” Diverse adoptiespecialisten hebben grote twijfels over de onafhankelijkheid en objectiviteit in het door Hirsch Ballin gelaste onderzoek omdat het ministerie van Justitie zelf partij is in interlandelijke adoptieprocedures. Het departement geeft licenties af en dient vergunninghouders als bureau Meiling te controleren. Maar dat toezicht blijkt altijd ver beneden de maat te zijn geweest.

Om die reden valt ook de overheid wellicht veel te verwijten, zegt de Rotterdamse strafrechtadvocaat en -docent mr. Frank van Ardenne. “Het ministerie lijkt zijn taken ernstig te hebben verzuimd. Daardoor kan de overheid medeplichtig zijn aan overtreding van artikel 279 van het wetboek van strafrecht: het onttrekken van minderjarigen aan het gezag.